czwartek, 4 kwietnia 2013

Ciasto szklankowe

 Dziś mam bardzo prosty przepis na przepyszne ciasto szklankowe, które posmakowało całej mojej rodzinie :) Nazwa wzięła się stąd, że prawie wszystkich składników potrzebujemy po jednej szklance.
CIASTO SZKLANKOWE

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka maku (suchego nie mielonego!)
1 szklanka białek (Białka można mrozić! Jeśli potrzebujemy do innych wypieków tylko żółtek, białka można odlać w pojemniczek i włożyć do zamrażalnika, a później wystarczy tylko je odmrozić)
1 szklanka cukru
0,5 szklanki stopionego masła lub oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie (ja daję również zrobioną wcześniej skórkę pomarańczy, taką jak na pączkach)

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy powoli do białek. Następnie dodajemy mak, wlewamy masło lub olej (ja wolę masło), dodajemy bakalie i mieszamy. Pieczemy w "keksówce" około 50 minut/220stopni


Smacznego!

27 komentarzy:

  1. Nie przepadam za makiem, ale na widok tego ciasta ślinka mi cieknie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Greetings love!!
    Beautiful pictures and it is indeed an amazing post!! :)
    Thanks for stopping by and I heartly appreciate it!(:
    Tell me about my new post at
    http://peaceinmyshoes.blogspot.com.es

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm .. a żeś mi ochoty narobiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie wygląda ciekawie i smakowicie :) Szkoda że ja wciąż walczę z dietą :P :)

    OdpowiedzUsuń
  5. trza będzie kiedyś wypróbować :D kiedyś nie lubiłam maku, teraz jest zupełnie odwrotnie :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam:D
    Wyglada apetycznie.

    mm-adi.blogspot.com
    oberwujemy ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Sam tytuł mnie zachęcił do przygotowania ciacha:D wygląda smakowicie:))

    OdpowiedzUsuń
  8. zdjęcia zachęcają do pieczenia !

    OdpowiedzUsuń
  9. ooo zdecydowanie takie ciasta lubię :) raz, że proste w przygotowaniu to jeszcze do tego pyszne :) proszę o więcej takich przepisów :)


    http://orifame-pl.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto szklankowe :) jeszcze nie spotkałam się z taką nazwą :)
    i dobrze wiedzieć, że biała można mrozić... nigdy na to nie wpadłam :/

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajna nazwa,a ciasto wygląda na pyszne:)i ...proste do zrobienia, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglda przepysznie a przy tym tak latwe w przygotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie ;p Aż mam ochotę kawałek zjeść

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wygląda i jaka nazwa.; D
    Obserwujemy ?? Czekam na odpowiedź.; )
    Pozdrawiam ! < 3

    OdpowiedzUsuń
  15. pysznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda bardzo fajnie:) ale mak to ja toleruję tylko w makowcu:)

    OdpowiedzUsuń
  17. haha ;) ciasto szklankowe to brzmi bardzo dobrze ;) i co więcej wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmm..brzmi i wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ah, moje ulubione ciasto! No dobra, jedno z wielu ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń