Z góry przepraszam za jakość zdjęcia - robione kalkulatorem |
Jestem z niego strasznie zadowolona, zaczynają się laborki, będzie dużo pracy, ale wreszcie coś się będzie działo. Następnie udałam się na zakupy, gdzie kupiłam śliczne perełki:
New look - 30zł |
Wybrałam się po pantofle na koturnie, choć nigdzie żadnych nie znalazłam :( Znacie może sklep, w którym sprowadzają numer 35 lub małe 36 (z wyjątkiem CCC, Deichmanna i innej chińszczyzny)? Szukanie butów to dla mnie tragedia... Bardzo ciężko znaleźć porządne buty w tak małym rozmiarze, więc jeśli znacie jakieś sklepy/butiki z małą rozmiarówką, to dajcie znać :)
To tyle jeśli chodzi o zakupy. Teraz zapraszam do drugiej części notki, a mianowicie:
ZIELONA HERBATA
Ta
grupa herbat obejmuje największą ilość gatunków, które różnią się
między sobą wyglądem zewnętrznym, smakiem, aromatem i jakością. Obecnie na
świecie wytwarza się rocznie około 600 000 ton zielonej herbaty, z czego
około 75% w Chinach.
W celu otrzymania zielonej herbaty, podczas produkcji świeżo zebrane liście pozostawia się do przeschnięcia i poddaje obróbce cieplnej, co powstrzymuje fermentację. Dlatego nazywamy ją niefermentowaną, nie przechodzi ona procesu utleniania. Dzięki zastosowaniu takiej obróbki, liście zachowują zielony kolor. Zachowują też prawie wszystkie właściwości lecznicze świeżych liści herbacianych, aromat jest najbardziej zbliżony do naturalnego. Posiadają także dużo większą zawartość witaminy C niż inne rodzaje herbat.
Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Aby polubić zieloną herbatę, należy poznać tajniki jej zaparzania.
W celu otrzymania zielonej herbaty, podczas produkcji świeżo zebrane liście pozostawia się do przeschnięcia i poddaje obróbce cieplnej, co powstrzymuje fermentację. Dlatego nazywamy ją niefermentowaną, nie przechodzi ona procesu utleniania. Dzięki zastosowaniu takiej obróbki, liście zachowują zielony kolor. Zachowują też prawie wszystkie właściwości lecznicze świeżych liści herbacianych, aromat jest najbardziej zbliżony do naturalnego. Posiadają także dużo większą zawartość witaminy C niż inne rodzaje herbat.
Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Aby polubić zieloną herbatę, należy poznać tajniki jej zaparzania.
Woda, którą zaparzamy herbatę, powinna być źródlana lub
filtrowana oraz mieć odpowiednią temperaturę (70-80 stopni). Zalanie
zielonej herbaty wrzątkiem powoduje, że napar staje się żółtawy i mętny
oraz gorzki i cierpki w smaku.
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
Właściwości zielonej herbaty:
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
Właściwości zielonej herbaty:
- Skład chemiczny liści herbaty jest bardzo bogaty i obejmuje związki garbnikowe, alkaloidy: teofina, teobromina, związki purynowe, lecytyna, kumaryny, witaminy B1, B2, B5, K, PP, olejek lotny i bardzo liczne związki mineralne zawierające wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod oraz barwniki: chlorofil, ksantofil, karoten, tealawinę i tearubiginę
- Zielona herbata zawiera olejki eteryczne, aminokwasy, witaminy: C, E, K, a także sole mineralne
- Chroni przed zawałem serca, stymuluje krążenie, reguluje ciśnienie krwi
- Działa sprzyjająco na wygląd włosów, skóry i paznokci!
- Łagodzi w znaczny sposób dolegliwości związane z reumatyzmem i chroni organizm przed jego wystąpieniem, działa pobudzająco i odprężająco
- Dzięki zawartości katechiny obniża poziom cholesterolu całkowitego, wpływając jednocześnie na wzrost cholesterolu HDL, hamuje proces arteriosklerozy naczyń wieńcowych i mózgowych
- Dzięki taninom charakteryzującym się działaniem przeciw bakteryjnym, zielona herbata jest dobrym środkiem w chorobach o podłożu zapalnym (grypy, biegunki, stany zapalne śluzówki jamy ustnej lub dziąseł)
- Zielona herbata jest najbogatszym źródłem fluoru spośród wszystkich pokarmów, wzmacnia zęby i kości, chroni przed próchnicą
- Dzięki goryczom reguluje wydzielanie żółci, pobudza trawienie, neutralizuje nadkwaśność gastryczną, wspomaga odchudzanie
- Posiada właściwości przeciwutleniające, likwiduje wolne rodniki - spowalnia proces starzenia
- Aktywne związki m.in: katechiny i taniny wykazują działanie antyrakowe i antymutagenne.
Już dwie filiżanki napoju pomogą pozbyć się wolnych rodników równie skutecznie, jak owoce zawierające witaminę C i E.
Herbata jest obfitym źródłem teiny, czyli herbacianego odpowiednika
kofeiny – substancji zawartej w kawie. Choć z chemicznego punktu
widzenia jest to właściwie ten sam związek, to działanie teiny jest
subtelniejsze. Wynika to ze wzajemnego oddziaływania wszystkich
substancji wchłanianych z herbaty do krwi.
Teina podobnie jak kofeina ma działanie symulacyjne, mobilizuje ukryte
pokłady siły i pobudza do działania. Korzystnie wpływa także na
koncentrację, a rewitalizujący efekt spożycia naparu herbacianego
utrzymuje się znacznie dłużej i jest zdecydowanie łagodniejszy.
Właściwości te sprawiają, że herbata zielona jest uzupełnieniem wielu
diet odchudzających i wspomagających treningi wytrzymałościowe.
Podobnie jak kawy tak i herbaty nie powinno się pić na pusty żołądek, ponieważ stymuluje do wytwarzania kwasów trawiennych.
Podobnie jak kawy tak i herbaty nie powinno się pić na pusty żołądek, ponieważ stymuluje do wytwarzania kwasów trawiennych.
Mam nadzieję, że trochę przekonałam Was do picia zielonej herbatki :) Co za dużo to niezdrowo, jednak każda informacja z tych, o których tu napisałam wydawała mi się ważna. Znaczna większość informacji pochodzi ze strony eherbata, którą znalazłam już jakiś czas temu. Ja osobiście zaniedbałam trochę regularne picie tej herbaty (bardzo trochę...), jednak wczoraj kupiłam opakowanie w Kauflandzie i wracam do nałogu! :)
Herbata - Bastek z Kauflandu, cena: niecałe 5zł, dostępna również w wielu smakach! |
Pozdrawiam i przepraszam, że tak się rozpisałam :)
Jakoś nie przepadam za smakiem zielonej herbaty ;)
OdpowiedzUsuńJa powinnam kupić sobie nowy fartuch na zajęcia, bo ten co mam ma mnóstwo dziur od kwasów i innych żrących substancji :P
ja nie pijam herbat, ale jak ktoś mi zrobi to z chęcią c:
OdpowiedzUsuńZielona herbatka uwielbiam,pije ją na przemian z czerwoną;-)
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu ja piję.
OdpowiedzUsuńJa 6 lat temu skończyłam chemie :) a teraz robię doktorat ale już z troszkę innej branży aczkolwiek pokrewnej :)) zycze Ci powodzenia na studiach :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję, przyda się :)
UsuńNie przepadam za zieloną herbatą,aczkolwiek piję ją od czasu do czasu :)
OdpowiedzUsuńz herbat najbardziej lubię zwykłą czarną z sokiem malinowym lub zwyczajnie z cytryną ;d
OdpowiedzUsuńa co do małych rozmiarów butów, to w Zarze jest 36, które dość małe wypada :)
zielona herbata w ogóle mi nie wchodzi :D nie mogę się zmusić żeby ją pić
OdpowiedzUsuńkocham perly <3
OdpowiedzUsuńale jakos smak zielonej herbaty nie jest moim ulubionym,za to mieszanki z dodatkami jak najbardziej
pozdrawiam
x
x
x
Ja ostatnio zaczęłam pić herbatę :>
OdpowiedzUsuńPerełki rzeczywiście są śliczne :)
OdpowiedzUsuńA zielonej herbaty nie lubię :/
coś koło 100 zl ;p
OdpowiedzUsuńJa ostatnio przerzuciłam się na białą herbatką ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zieloną herbatę, pije ja vregularnie już od ponad roku i moim zdaniem świetnie się sprawdza ;)
OdpowiedzUsuńZielona herbata jest przepyszna! Wiele osób jej nie lubi ponieważ źle ją parzy. A faktycznie jak zaleje się wrzątkiem to staje się nie do wypicia. Dlatego tak ważna jest temp. jaką zalewamy herbatę. Ale mogę Wam zdradzić też dobry sposób (przywieziony przez mojego męża z Chin prosto z prezentacji parzenia różnych rodzajów herbat)- zatem- na sitko wsypać zieloną herbatę (oczywiście liściastą) przelać wodą około 70-80 stopni po przelaniu zalać herbatę ponownie. Tak zaparzona herbata to dopiero smakuje! Polecam! Spróbujcie! Na pewno nie będzie gorzka, cierpka i mętna. Sorry za taki wywód ale jako maniaczka zielonej herbaty chciałam się podzielić doświadczeniem;)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten sposób koniecznie! Też uwielbiam zieloną herbatę, a rzeczywiście jak się ją zaleje wrzątkiem to smakuje jak... wyciąg z wodorostów
UsuńDokładnie i traci też na wyglądzie:)
Usuńale sexy fartuszek :D
OdpowiedzUsuńja mam taki na pracownię, ale z krótkim rękawem :)
ja już od x czasu piję tylko zieloną liściastą to moja ulubiona ;)studia chemiczne heh ja na samą myśl o chemii wzdrygam się ;P
OdpowiedzUsuńza butami rozejrzyj się w Ryłko i Nine West, w tym pierwszym wiem, że na pewno produkują małe rozmiary. Poza tym jest to Polska firma i buty również produkują u nas :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, na pewno się tam wybiorę w najbliższym czasie! :)
Usuń