Dziś mam bardzo prosty przepis na przepyszne ciasto szklankowe, które posmakowało całej mojej rodzinie :) Nazwa wzięła się stąd, że prawie wszystkich składników potrzebujemy po jednej szklance.
CIASTO SZKLANKOWE
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka maku (suchego nie mielonego!)
1 szklanka białek (Białka można mrozić! Jeśli potrzebujemy do innych wypieków tylko żółtek, białka można odlać w pojemniczek i włożyć do zamrażalnika, a później wystarczy tylko je odmrozić)
1 szklanka cukru
0,5 szklanki stopionego masła lub oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie (ja daję również zrobioną wcześniej skórkę pomarańczy, taką jak na pączkach)
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier. Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i dosypujemy powoli do białek. Następnie dodajemy mak, wlewamy
masło lub olej (ja wolę masło), dodajemy bakalie i mieszamy. Pieczemy w "keksówce" około 50 minut/220stopni
Smacznego!
lubie takie ciasta
OdpowiedzUsuńNie przepadam za makiem, ale na widok tego ciasta ślinka mi cieknie... ;)
OdpowiedzUsuńGreetings love!!
OdpowiedzUsuńBeautiful pictures and it is indeed an amazing post!! :)
Thanks for stopping by and I heartly appreciate it!(:
Tell me about my new post at
http://peaceinmyshoes.blogspot.com.es
A ja mak akurat uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńMmm .. a żeś mi ochoty narobiła ;)
OdpowiedzUsuńkurcze, wygląda ciekawie...:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie wygląda ciekawie i smakowicie :) Szkoda że ja wciąż walczę z dietą :P :)
OdpowiedzUsuńtrza będzie kiedyś wypróbować :D kiedyś nie lubiłam maku, teraz jest zupełnie odwrotnie :>
OdpowiedzUsuńMniam:D
OdpowiedzUsuńWyglada apetycznie.
mm-adi.blogspot.com
oberwujemy ?
Pysznosci ;)
OdpowiedzUsuńSam tytuł mnie zachęcił do przygotowania ciacha:D wygląda smakowicie:))
OdpowiedzUsuńOby poszło w biust ;)
OdpowiedzUsuńpychaa :D
OdpowiedzUsuńzdjęcia zachęcają do pieczenia !
OdpowiedzUsuńooo zdecydowanie takie ciasta lubię :) raz, że proste w przygotowaniu to jeszcze do tego pyszne :) proszę o więcej takich przepisów :)
OdpowiedzUsuńhttp://orifame-pl.blogspot.com/
ciasto szklankowe :) jeszcze nie spotkałam się z taką nazwą :)
OdpowiedzUsuńi dobrze wiedzieć, że biała można mrozić... nigdy na to nie wpadłam :/
Fajna nazwa,a ciasto wygląda na pyszne:)i ...proste do zrobienia, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwyglda przepysznie a przy tym tak latwe w przygotowaniu
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;p Aż mam ochotę kawałek zjeść
OdpowiedzUsuńAle fajnie wygląda ;P
OdpowiedzUsuńFajną ma nazwę :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i jaka nazwa.; D
OdpowiedzUsuńObserwujemy ?? Czekam na odpowiedź.; )
Pozdrawiam ! < 3
pysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo fajnie:) ale mak to ja toleruję tylko w makowcu:)
OdpowiedzUsuńhaha ;) ciasto szklankowe to brzmi bardzo dobrze ;) i co więcej wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńMmm..brzmi i wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAh, moje ulubione ciasto! No dobra, jedno z wielu ulubionych :)
OdpowiedzUsuń